Alfje, het letterbeest


ISBN: 9789085602934
32 pagina's

Prijs: € 16,5
Bestel aantal:

Omschrijving

De wind blaast een bijzonder ei door de lucht. Ver van het nest komt er een letterbeestje uit: ALFJE!

Alfje gaat op zoek naar zijn familie. Maar steeds als hij denkt dat hij thuis is, gebeurt er iets wonderlijks.

En dan … blijkt Alfje heel bijzonder te zijn!

Het avontuur van Alfje inspireert kinderen tot het leren van letters en tot lezen.

Een rijk geïllustreerd prentenboek voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar.

Naast de hardcover is er ook een tekstloze versie verschenen. De tekstloze e-versie is bedoeld voor iedereen die het avontuur van Alfje in zijn eigen woorden wil vertellen in een andere taal dan het Nederlands. Bij de e-versie, die geschikt is voor alle apparaten, zit een samenvatting van het verhaal in acht talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Turks, Marokkaans-Arabisch, Oekraïens en Portugees​.​

Recensies

"Het idee van dit prentenboek leuk: een wezen dat groeit als hij letters leest.

Het boek lijkt mij heel geschikt voor kinderen die de start van groep 3 nog wat spannend vinden. Ze zullen misschien ook voelen dat zij groeien bij elke nieuwe letter die ze leren. Ook kleuters die interesse tonen in letters zullen dit verhaal vast leuk vinden!"
Juf Bianca, mei 2024.

Een lief prentenboek over een dapper letterbeestje genaamd Alfje, dat uit een ei komt dat door de wind ver van zijn nest is geblazen. Alfje gaat op zoek naar zijn familie, maar elke keer als hij denkt dat hij thuis is, gebeurt er iets wonderlijks. Uiteindelijk blijkt Alfje heel bijzonder te zijn. Hij kan lezen! In vriendelijke stijl en op rijm geschreven. Met vrolijke, fantasierijke en cartoonachtige kleurenillustraties. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
- Uit een recensie van NBD Biblion, janauri 2024.

Geweldig dat kinderen zo kunnen leren hoe blij je wordt van lezen, hoe het je wereld kan vergroten en dat je ervan kan groeien.
Het boek is ook nog eens op rijm geschreven. Dus ook op die manier stimuleer je de taalontwikkeling.
Wat ik er extra waardevol aan vind, is dat er (...) naast de hardcover ook een tekstloze versie van verschijnt. De boodschap over het leren lezen, de tekst op rijm en (...) ook nog de mogelijkheid om het verhaal in te zetten bij meertaligheid maken het boek driedubbel bruikbaar om de taalontwikkeling te stimuleren.

- Uit een recensie van Leontine le Blanc van Leesadvies, oktober 2023.

Het verhaal wordt verteld in een rijmritme. Dit leest prettig voor, de zinnen sluiten mooi op elkaar aan. 
In het verhaal is de liefde voor letters en lezen prachtig verwerkt. Alfje vindt de klanken als een feestje klinken, en de letters zelf worden door het boek heen op allerlei manieren getoond. Bijvoorbeeld in verschillende kleuren, verschillende groottes, gemaakt met pitjes of blaadjes.

- Uit een recensie van Katelijne van Alem via Bazarow, november 2023

Ik mocht ‘Alfje, het letterbeest’ uitproberen in mijn klas. En de uitkomst was echt heel positief! De hele klas vond het leuk en grappig; vooral het groeien van Alfje en de landkaart, zodat hij goed zijn weg kon vinden. Ook de tekeningen spraken heel erg aan. Ik heb het uiteraard spannend voorgelezen, met verschillende stemmetjes en ik liet het rijm duidelijk naar voren komen. 
Die dag moest ik ook nog een leestoets afnemen bij een jongetje van groep 3 die waarschijnlijk dyslexie heeft. Hij heeft veel moeite met lezen en wordt er erg zenuwachtig van. Ik ging met hem naar een apart kamertje en nam mijn laptop met de digitale versie van het boek mee. Hij vond het spannend om met mij een tekst te moeten lezen en daarom stelde ik voor om eerst nog een keer samen het letterbeest te lezen en ook nog even wat letters te herhalen. Dat hebben we dus gedaan! Hij moest vooral lachen om 'klinkt als muziek in zijn oren'.  
Hij leek na de tweede keer lezen van het boek een stuk zelfverzekerder en las daarna de techniektekst van de IEP-toetsen 3b. Toevallig was de titel daarvan ook ‘Feest’. Met dat woord waren we net geëindigd! 
Na afloop zei ik dat ik trots op hem was, omdat hij sinds hij leest met de extra leesjuf, echt vooruit is gekomen. Ik zei: "Jij bent mijn kleine letterbeestje!" Daar moest hij om lachen. En huppelend ging hij weer terug naar de klas! 

- Sabine van Amstel, Leerkracht Montessori middenbouw (3-4-5), Pieter Jelles Troelstraschool, Amsterdam

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in en blijf op de hoogte!